green wings

green wings

joi, 25 iunie 2009

Parcul Retezat - încă două locuri şi intră în a doua etapă de selecţie - Cele 7 minuni naturale ale lumii


Parcul Naţional Retezat are nevoie de voturile tuturor iubitorilor de natură pentru a putea să urce încă două poziţii, până pe locul 11, şi să se califice astfel în etapa a doua a competiţiei internaţionale Cele şapte minuni naturale ale lumii, iniţiată de Fundaţia New7Wonders.

Este singurul parc din România selectat pentru acest concurs internaţional. Aria protejată este înscrisă în grupa E, destinată pădurilor, parcurilor naţionale şi rezervaţiilor naturale.

Voturile trebuie să fie exprimate prin telefon sau pe Internet, la adresa

http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/

, până pe 7 iulie, cel târziu, când vor fi desemnaţi candidaţii pentru etapa a doua a concursului.

Retezatul trebuie să se menţină, cel puţin pe locul 11 în grupa E, la data menţionată a selecţiei.

Până la 7 iulie, din totalul celor 261 de nominalizări de pe tot Globul, vor fi alese 77 de locaţii în urma votului exprimat pe internet de oameni din întreaga lume http://www.new7wonders.com/nature/en/

Primele 77 de candidate vor fi evaluate de un comitet de experţi care, pe 21 iulie, va stabili 21 de finaliste.

Selecţia finală va fi efectuată tot printr-un vot popular exprimat pe Internet, rezultatul urmând să fie anunţat în anul 2011.

Cu o suprafaţă de peste 380 de hectare, Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935 pe structura fostului domeniu de vânătoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre puţinele locuri din România, unde natura a avut cel mai puţin de suferit în urma intervenţiei omului. În arealul acestuia trăiesc 185 de specii de păsări, 1.190 de specii de plante - o treime din totalul celor din România, 90 de dintre acestea fiind unice în ţară.

Unicitatea Parcului derivă şi din faptul că în Masivul Retezat se găsesc 20 de vârfuri muntoase cu o înălţime de peste 2.000 de metri, iar între văile acestora se află 80 de lacuri şi tăuri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai întins din ţară, cu o suprafaţă de nouă hectare, şi Lacul Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri, cea mai mare din România.



Un comentariu:

Vilhelm man spunea...

O zi frumoasa iti doresc!